Lastikler , sürücü ve yolcu güvenliği için en önemli faktörlerden biridir . Asfalt ile temas halinde olan aracın tek parçasıdır, bu yüzden onu her zaman mükemmel durumda tutmalı ve zamanında değiştirmeye devam etmeliyiz . Hakim olan kurala göre, lastiklerin ömrü 4-5 yıl veya 40.000 km’dir. Bu elbette kullanıma ve ayrıca her sürücüye bağlıdır. Mevzuat ise lastiğin diş derinliğinin 1,6 milimetreden az olmaması gerektiğini belirtmektedir. Ama lastikleri değiştirmek iyidir derinlik 3 mm’nin altına düştüğünde .
Lastik ömrü nasıl uzatılır?
Aşağıda, elbette yol güvenliğini etkilemeden lastiklerinizin ömrünü olabildiğince uzatmak için 5 ipucu vereceğiz .
1) Düzenli basınç kontrolü
Lastik doğru basınca sahip olmadığında daha hızlı aşınır ve zamanla güvenliği etkiler. Bu nedenle her 10-15 günde bir , her lastiğin basıncını kontrol etmekte fayda var. Doğru basınç, genellikle yolcunun torpido gözünde bulunan Araç Kullanım Kılavuzunda veya kapıdaki etiketlerde belirtilir . Orada, hem 1 kişi yükü hem de 5 kişi tam yük için doğru basınçlar detaylandırılmıştır.
İlgili ölçümler, bir lastiğin normal basıncın üzerinde veya altında %15’lik bir şişirme yüzdesinin, ömrünü %10 oranında azaltabileceğini göstermiştir .
2) Uzun süre park ederseniz ne yapmalısınız?
Arabayı haftalarca hatta aylarca park ederseniz – örneğin plakaların teslimatı nedeniyle – lastikleri biraz daha şişirmeniz gerekir. Kılavuz, izin verilen maksimum basıncı belirtir . Bu nedenle, uzun bir süre park ederseniz, lastik sırtı yüzeyinde düz noktalar oluşmasını önlemek için hava ekleyin.
3) Yap hizalama direksiyonu çekerse tekerlekler
Direksiyon simidi düzken araç bir tarafa çekiyorsa arıza var demektir. Hizalanmayan tekerlekler lastiğin performansını açıkça etkilemenin yanı sıra anormal lastik aşınmasına neden olabilir. Doğru hizalama lastik aşınmasını azaltır, lastik ömrünü ve performansını artırır ve daha fazla yakıt ekonomisi sunar.
Hızlanmadan veya sert fren yapmadan yumuşak bir şekilde sürdüğünüzde , erken lastik aşınmasını önlemeye yardımcı olursunuz. Aksi takdirde, lastiklerinizi beklenenden daha erken değiştirmeniz gerekecektir .
5) Kullandığınız mevsime uygun lastikler bulundurun
Çoğu sürücünün biri yaz biri kış olmak üzere iki takım lastiği vardır. İlki yılın çoğu ayında, ikincisi ise Kasım-Aralık-Mart ayları arasında kullanılır. Kış lastikleri en iyi 7°C’nin altındaki sıcaklıklarda çalışır . Yüksek sıcaklıklarda çabuk yıpranırlar ve yazlık veya 4 mevsimlik olanlarla değiştirilmeleri gerekir. Çıkardığınızda lastikleri bir depoda saklayın ve asla dışarıda bırakmayın. Kenarları yere değecek şekilde istifleyin.