Araba lastiğindeki diğer işaretler ne anlama geliyor?

Araba lastiğindeki diğer işaretler ne anlama geliyor?

Yazar Unver Lastik
Araba lastiğindeki diğer işaretler ne anlama geliyor?

Araba lastiğine baktığımızda jant genişliği ve mevsim kısmını görür ve ne demek istediğini anlarız. Peki araba lastiğindeki diğer işaretler ne anlama geliyor? Temel endikasyonlara ek olarak, bir lastiğin aşağıda bahsedeceğimiz çok daha fazlası vardır.

  • 31DOT (Ulaştırma Bakanlığı, ABD) kodlamasını her zaman en az 8 ila 12 karakter takip eder.
  • İlk iki karakter lastiğin üretildiği fabrikayı, sonraki iki karakter ise lastiğin boyutunu belirtir.
  • Sonraki dört karakter her zaman orada değildir, bazı ek kodlar koymak isterse ilgili fabrikanın seçimidir.
  • Son dört karakter her zaman lastiğin üretim tarihini gösteren sayılardır.
  • İlk iki sayı hafta sayısı ve son ikisi üretim yılıdır, örneğin bir lastiğin numarası 5018’dir, bu, lastiğin 2018 yılının 50. haftasında üretildiği anlamına gelir (her ayın yaklaşık dört haftası vardır, bu nedenle bizim durumumuzda, Aralık ayında üretilmiştir)

DOT kodlamasına ek olarak, Avrupa Lastik Sertifikasyonu (ECE) da vardır. Genellikle altı veya yedi basamaklı bir koddur ve ardından bir “E” (genellikle büyük, ancak eski düzenlemelerde küçük harf “e” vardı) ve bir daire veya dikdörtgen içinde bir sayı (ülke kodu) gelir.

Lastikte listelenen iki şey daha, Maks Yük ve Maks Basınç veya Basın. Maksimum Yük, lastiğin dayanabileceği maksimum yükü ifade eder. Maksimum Basınç, lastiğin sahip olabileceği maksimum basıncı ifade eder.

Çoğu zaman lastiğin üzerinde üç kelime ve ardından sayılar veya harfler görürüz, örneğin: TREADWARE(veya TREADWEAR) 350 ÇEKİŞ A SICAKLIK A. Yukarıdakiler lastik kalite derecesidir (UTQG).

Treadware (veya Treadwear) bize lastiğimizin ne kadar çabuk aşındığını gösterir. Değer aralığı 60 ile 620 arasındadır, sayı arttıkça lastiğin ömrü de artar.

Araba lastiğindeki diğer işaretler ne anlama geliyor?

Araba lastiğindeki diğer işaretler ne anlama geliyor?

Çekiş, bize lastiklerin ıslak yollardaki tutuşunu gösterir. Bu, aşağıdaki harflerle belirlenir, AA(en yüksek değer), A, B, C(en düşük değer), C kabul edilebilir en düşük değerdir.

Kavrama değeri ne kadar yüksek olursa, fren mesafesi o kadar kısa olur.

Sıcaklık bize, lastiğin ısı gelişimine direnme kabiliyetini ve yüksek hızlarda hareket ederken ısıyı dağıtma kabiliyetini gösterir. Yüksek sıcaklıkların gelişmesi kauçuğa zarar verebilir. Sıcaklık, aşağıdaki harfler A (en yüksek değer), B, C (kabul edilebilir en düşük değer) ile ölçülür.
Sıcaklık değeri ne kadar yüksek olursa, yüksek sıcaklıkların gelişimine karşı o kadar fazla direnç gösterir.

Genellikle bize, lastiklerimizin hangi ülkede üretildiğini bildiren X=ülke olduğu “Made in XXX” ifadesini de gösterir.

Birçok lastikte, bazı kodlarla birlikte aşağıdaki kelimeleri içeren iki cümle bulabiliriz, biri “Plies Sidewall or Sidewall Plies” ve diğeri “Plies Tread or Tread Plies”. Bunlar, lastiğin yapıldığı malzemeleri tanımlar, “Diş” ifademiz lastiğin orta kısmında kullanılan malzemeleri tanımlar ve “Yan duvar” ifademiz, lastiğin yan kısımlarında kullanılan malzemeleri tanımlar. .

Seçtiğimiz lastiğe bağlı olarak, yan tarafında çeşitli terimler yazılı olacaktır.

En yaygın olanları Tubeless veya TL (tüpsüz lastik/Şemsiye), Güçlendirilmiş veya RF (Genellikle Ekstra Yük veya XL olarak da bulabiliriz, yüksek ağırlık endeksine sahip güçlendirilmiş lastiklerdir), M+S veya üç tepeli bir dağdır. ve ortasında bir kar tanesi veya her ikisinde bir kar tanesi (Bu işarete sahip tüm lastikler çamur ve kar için uygundur) ve son olarak şu terimlere de rastlayabiliriz, P (Binek araçlar için yolcu), LT (Hafif kamyonlar için Hafif Kamyon), SP ( Römorklar için Özel Römork) ve T (Yedek lastikler için geçici).

You may also like

Yorum Yap